HPV fertőzés. Most méhnyak rákos vagyok?

A humán papilloma vírus (HPV) az egyik leggyakoribb emberi szervezetet fertőző kórokozó. Számos szervünkben okozhat fertőzést vagy lappanghat hosszú éveken, évtizedeken keresztül akár tünetmentesen. Az utóbbi években egyértelműen kiderült, hogy a vírus nemcsak egyszerűen fertőzést okoz, hanem olyan sejtburjánzást indíthat el, amely következménye valamilyen hámszöveti rák kialakulása lehet. A méhnyak, a szájüregi, ajak, gége, végbél, pénisz rák kialakulásában is egyre nagyobb szerepet tulajdonítanak neki. A HPV-nak rengeteg törzse ismert, legalább 120 féle vírus fajtát írtak le eddig. A törzseket három nagy csoportba sorolják. Az alacsony kockázatú csoport (pl. 6, 11-es típus) tagjai daganatképző hatása csekély, de pl. a szeméremtesti szemölcs, condyloma kialakulását okozza. A közepes kockázatú csoport daganatképző hatása erőteljesebb. A magas kockázatú csoportba (HR, high risk) sorolt vírusok hatékonyan tudnak részt venni a rosszindulatú daganatok kialakulásában. A méhnyak rák kb. 80-90 %-ban kimutatható a 16, 18-as HPV törzs jelenléte, de egyéb más HR vírusok is ide tartoznak. A HPV tipikusan szexuális úton terjed, aktus során a fertőzött partnertől. A HPV fertőzés önmagában nem jelenti a méhnyak rák kialakulását, de legalább hónapokig jelen van, perzisztál a méhnyak hámszövetében. Egészséges, jó immunrendszerrel rendelkező nőkben kb. 6-12 hónap alatt az immunrendszer eliminálja, eltűnteti a vírust a méhnyakból, persze az újabb fertőzés a partner felől ismételten bekövetkezhet. Bizonyos körülmények esetén (pl. dohányzók, rosszabb immunrendszerűek, egyéb részben nem ismert faktorok) a vírus a méhnyakban évekig jelen van és „aktivizálódva” elindíthat egy olyan sejtburjánzást, amely végeredménye invazív, valódi méhnyak rák lehet.

A HPV kimutatása nem egyszerű feladat, mert szokványos módszerekkel nem vizsgálható. Speciális célzott kimutatása, melyet HPV tipizálásnak hívnak egy ún. PCR technikával megoldott, a mintavételt a méhnyak megfelelő helyéről vesszük. A vizsgálat lényegében fájdalommentes, de a speciális technika miatt nem olcsó, jelenleg 5500 Ft (Genoid cég- 2014-es ár). A HPV tipizálás rutinszerűen nem javasolt, a rutin szűrésben továbbra is az évenként esedékes méhnyak rákszűrést (cytológia) használjuk és ezt szükség esetén kiegészítjük a HPV célzott vizsgálatával.

A HPV fertőzés okozta méhnyak rák megelőzésében ma már újabb lehetőségeink is vannak, hiszen két olyan megelőző HPV védőoltás elérhető a gyógyszertárakban, melyek alkalmazása az eddigi adatok alapján jelentősen csökkenti a HPV fertőzés tartós perzisztálását a méhnyakban és a később kialakult rosszindulatú folyamatot.

Amennyiben magas kockázatú HPV fertőzést igazolt a vizsgálat, ne ijedjen meg. Nem tetszik méhnyak rákosnak lenni. De a vírust hordozza és az életmódjára érdemes odafigyelni. A dohányzás abbahagyása, az immunrendszer stimulálása, a megfelelő életmód segíthet a vírus legyőzésében, spontán gyógyulásban. És persze ne feledje. Ilyen esetben a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat nagyon fontos!

Dr Tidrenczel Zsolt