Mi a terhesgondozás hivatalos menete Magyarországon?

A terhesgondozás menetét Magyarországon szakmai protokollok írják elő. Ezen protokoll célja, hogy mind a várandós, mind a méhen belül fejlődő magzat számára a legideálisabb követési körülményeket biztosítsunk úgy, hogy ez a várandós számára se jelentsen jelentős nehézséget, fáradtságot.  A terhesgondozás általános menetéről a normál, átlagos esetben az alábbiakban talál összefoglaló leírást, lényegében ez egy irányvonalnak tekinthető. A lenti információk Word dokumentum formájában a honlapomról letölthetőek. Hangsúlyozom, hogy a terhesgondozás menete mindig egyéni és az adott körülmények (pl. ikerterhesség, anyai, magzati betegségek, kórállapotok, stb..) jelentősen befolyásolhatják. Szükséges minden esetben a gondozó orvossal történő megbeszélés a szokásos terhesgondozási protokolltól történő eltérés esetén.

6-9. hét. Amennyiben a menszesz elmaradt és a terhességi teszt pozitív, ultrahang vizsgálattal állapítjuk meg a terhesség pontos korát és elhelyezkedését. Az orvos által kiadott ultrahang lelet egyben hivatalos igazolás is, mellyel a lakhely szerint területileg illetékes védőnél kell jelentkezniük terhes állományba vételre. A védőnő kiállítja a kiskönyvet és megtörténik az első teljes laborvizsgálat is (háziorvossal konzultálva, - vércsoport, ellenanyag, vérkép, vizelet, nagyrutin, INR, VDRL). 

11-13. hét. Az ún. I. ultrahang szűrővizsgálat, mely során a magzat pontos korának megállapítása mellet a Down-kór szűrését is végezzük a tarkóredő mérésével és az orrcsont vizsgálatával. A vizsgálat során kb. 70%-os hatékonysággal szűrhető ki a Down-kór.
A Down- kór szűrés hatékonyságának növelésére lehetőség van ún. kombinált teszt végzésére, mely a fenti ultrahang vizsgálatot kiegészítve egy olyan anyai vérből végzett laborvizsgálat, mely kb. 90-92 %-ra növeli a szűrés találati arányát. Ezt a vizsgálatot hazánkban az OEP sajnos nem finanszírozza, de több magánintézmény által a vizsgálat elvégezhető és gyors korrekt egyéni kockázatbecslést tesz lehetővé. A vizsgálatot a terhesség 11. hetétől a 13. hét 6. napjáig (magzati ülőmagasság, CRL: 44-84 mm-es) lehet elvégezni és kiszámítható az egyénre szabott Down- kór kockázat.

16. hét. Kötelező AFP, Hepatitis B vizsgálat, vérvétel. Az AFP vizsgálat segítséget jelent a velőcső záródási rendellenességek (pl. nyitott gerinc) szűrésében.

18-20. hét. Ún. II. ultrahangszűrés, „genetikai ultrahang”. Részletes anatómiai ultrahang vizsgálat a magzati rendellenességek kiszűrésére.
Amennyiben az Ön életkora meghaladja a 37. életévet, javasolt genetikai centrumban genetikai tanácsadáson részt venni, ahol szükség esetén felajánljuk Ön számára a kromoszómavizsgálat (amniocentézis- 15-18 hét vagy lepény biopszia-12 hét) elvégzésének lehetőségét.

20-36. hét. Problémamentes terhesség esetén a terhesgondozás havonta történik (minden esetben megtörténik az anyai vérnyomás, vizelet, magzati szívhangok ellenőrzése, a magzat fejlődésének követése).
30-32. héten javasolt az ún. III. ultrahang vizsgálat, mely során a szokásos vizsgálati protokoll mellett a magzat fejlődési ütemét, a lepény megfelelő működési kapacitását is vizsgáljuk.
24. héten elvégezzük a cukorterheléses vizsgálatot (vérkép és vizelet vizsgálattal kiegészítve), mely a terhességi cukorbetegség kiszűrésére szolgál. A vizsgálat során éhgyomri vérvételt követően cukoroldat (75 gr cukor feloldva 2-3 dl hideg vízben, citromlé bármennyi hozzátehető) ivását követően 2 óra múlva ismételt vérvétel történik.

3 ill. 4 Dimenziós Ultrahang Az önök igénye esetén 3  ill. 4 dimenziós ultrahang vizsgálat is végezhető, mely a 2 D ultrahang vizsgálatnál jóval látványosabb és érthetőbb. A 4 D UH vizsgálat szakmai szempontból is nyújthat segítséget, például az ajak, arc, végtagok fejlődési rendellenességeinek meghatározásában

36. hét. IV. ultrahangvizsgálat a magzat méretének és helyzetének meghatározására, CTG vizsgálat, hüvelyváladék tenyésztés a Streptococcus fertőzés kimutatására. Teljes laborok.

36-40. hét. Hetente CTG vizsgálat.

Dr Tidrenczel Zsolt