Miómát talált az orvosom

A mióma a női szervezet egyik leggyakoribb jóindulatú daganata, a fertilis korban lévő nők körülbelül egyharmadában fordul elő. A mióma a miometriumból, a méh simaizom falából indul ki, oka nem ismert. Növekedése elsődlegesen a női hormontól, az ösztrogéntől függ, néha óriási méretet elérhet, akár emberfőnyire megnőhet. Elhelyezkedése alapján a méhizomból nőhet kifelé (subserosus göb), a méhizomzat falába (intramurális göb) vagy befelé a méhüreg irányába (submucosus göb). A mióma sok esetben teljesen tünetmentes és „véletlenül”, rutin nőgyógyászati vizsgálat során kerül felismerésre. Amennyiben panaszokat okoz, az függ a mióma méretétől, elhelyezkedésétől, a környező szervekhez való viszonyától.

A mióma leggyakoribb tünetei:

  • Vérzészavar (menszesz kapcsán vagy attól függetlenül)
  • Alhasi fájdalom
  • Székelési, vizelési inger a nyomási tünetek függvényében
  • Meddőségi panaszok

A mióma az esetek nagy többségében jóindulatú daganat, rosszindulatú elfajulása (leiomyosarcoma) nagyon ritka, elsődlegesen hirtelen, gyorsan növekvő miómáknál fordul elő. A menopauza után, tekintettel az ösztrogén szint alacsony szintjére, a miómák mérete legtöbbször csökkenő tendenciát mutat.

Mi a teendő mióma észlelése esetén?

Kis méretű, panaszokat nem okozó mióma esetén nőgyógyászati követés javasolt rendszeres nőgyógyászati és ultrahang vizsgálattal. Gyorsan növekvő, nagy méretű vagy panaszokat okozó  miómák esetén a daganat eltávolítása jön szóba. A műtét történhet méhtükrözés (hysteroscopia- submucosus göb), hasműtét vagy hastükrözés (laparoscopia- főleg subserosus göb) útján. A döntés mindig egyéni mérlegelést igényel a beteg alkata, életkora, egészségi állapota, a göb mérete, elhelyezkedése függvényében. A műtét előtt szóba jön egy magyar gyógyszergyár által nemrég kifejlesztett, jelenleg a világon egyedüliként mióma kezelésére szolgáló gyógyszer adása (2-3 hónapig), mely az eddigi eredmények alapján képes a mióma méretének csökkentésére, így könnyebbé teheti a műtét elvégzését.

Dr Tidrenczel Zsolt