Tájékoztató a terhesgondozás általános menetéről


Tisztelt Kismamák!

Engedjék meg, hogy az alábbiak szerint részletesen tájékoztassam Önöket a terhesgondozás menetéről.

6-9. hét. Amennyiben a menses elmaradt és a terhességi teszt pozitív, ultrahang vizsgálattal állapítjuk meg a terhesség pontos korát és elhelyezkedését. Az általam kiadott ultrahang lelet egyben hivatalos igazolás is, mellyel a lakhely szerint területileg illetékes védőnél kell jelentkezniük terhesállományba vételre. A védőnő kiállítja a kiskönyvet és megtörténik az első teljes laborvizsgálat is (háziorvossal konzultálva, - vércsoport, ellenanyag, vérkép, vizelet, nagyrutin, INR, VDRL, HbsAg).  

11-13. hét. Az ún. I. ultrahang szűrővizsgálat, mely során a magzat pontos korának megállapítása mellett a Down-szindróma szűrését is végezzük a tarkóredő mérésével és egyéb paraméterek vizsgálatával. A vizsgálat során kb. 70%-os hatékonysággal szűrhető ki a Down-szindróma.
A Down-szindróma szűrés hatékonyságának növelésére lehetőség van ún. kombinált teszt végzésére, mely a fenti ultrahangvizsgálatot kiegészítve egy olyan anyai vérből végzett laborvizsgálat, mely kb. 90 %-ra növeli a szűrés találati arányát. Ezt a vizsgálatot hazánkban az OEP nem finanszírozza, de a vizsgálat kedvezményes, önköltséges áron, olcsóbban elvégezhető. A Czeizel Intézet révén a 11.-13. terhességi héten elvégezhető a vérvétel és kiszámítható az egyénre szabott Down-szindróma kockázat.
A Down-szindróma szűrésének jelenleg a leghatékonyabb vérvételi módszere az ún. NIPT módszer (pl. PrenaGenetics), mely az anyai vérből vizsgálja a magzati DNS-t. A módszer nagyon megbízható, de jelenleg drága, az ára kb. 200 E Ft, az Önök igénye esetén elvégezhető.

18-20. hét. Ún. II. ultrahangszűrés, „genetikai ultrahang”.
Amennyiben az Ön életkora meghaladja a 37. életévet, kórházunk genetikai centrumában felajánljuk Ön számára a kromoszómavizsgálat (amniocentézis ― 15-20. hét vagy lepénybiopszia — 11-15. hét) elvégzésének lehetőségét.
A Czeizel Intézetben /1016 Bp. Bérc u. 23./ Magyarország jelenlegi legjobb ultrahang berendezésein lehetőség van a 18-20. heti genetikai ultrahang elvégzésére 3, ill. 4 dimenziós vizsgálattal egybekötve, előzetes bejelentkezést követően 06202753666.

20-36. hét. Problémamentes terhesség esetén a terhesgondozás havonta történik.

24. héten elvégezzük a cukorterheléses vizsgálatot (vérkép és vizelet vizsgálattal kiegészítve) , mely a terhességi cukorbetegség kiszűrésére szolgál. A vizsgálat során éhgyomri vérvételt követően cukoroldat (75 gr cukor feloldva 2-3 dl hideg vízben, citromlé bármennyi hozzátehető) ivását követően 2 óra múlva ismételt vérvétel történik.
4 Dimenziós Ultrahang Az önök igénye esetén 3 ill. 4 dimenziós ultrahang vizsgálat is végezhető, mely a 2 D ultrahang vizsgálatnál jóval látványosabb és érthetőbb. A 4 D UH vizsgálatot én magam is végzem a Czeizel Intézet Ultrahang Központjában. 1016 Bp. Bérc u. 23.

36. hét. IV. ultrahangvizsgálat a magzat méretének és helyzetének meghatározására, CTG vizsgálat, hüvelyváladék tenyésztés a Streptococcus fertőzés kimutatására. Teljes laborok.

36-40. hét. Hetente CTG vizsgálat.

Figyelmeztetés!
Jelen tájékoztató a magyar szakmai protokoll szerint készült.
A fenti tájékoztató általános jellegű, nem egyénekre szabott, bármilyen probléma esetén kérem szíveskedjék jelentkezni telefonon, illetve kórházunkban. Honvéd Kórház Szülészeti Osztály (volt MÁV kórház épülete), 1062. Bp. Podmaniczky u. 111.

Budapest, 2023
Dr. Tidrenczel Zsolt